Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ABD savunma devi Türkiye ile F-16 işbirliğinden ‘heyecanlı’

ABD’li savunma ve havacılık

ABD’li savunma ve havacılık devi Lockheed Martin , F-16 savaş uçakları ve modernizasyon kitlerinin Türkiye’ye satışına ilişkin kongre onay sürecinin başarıyla tamamlanmasının ardından Block 70 serisi jetlerde Türk mevkidaşlarıyla bir kez daha işbirliği yapma fırsatından duyduğu heyecanı dile getirdi. bu senenin başlarında.

Başkan Yardımcısı ve Genel Müdür OJ Sanchez, “Küresel talebe baktığımızda, örneğin Türkiye’yi görmeye devam ediyoruz. İki ulusumuzun Türkiye’yi kabul etmesi ve kongreye bildirmesiyle yakın zamanda açılan fırsattan dolayı çok heyecanlıyız.” Lockheed’in entegre savaş grubu, Anadolu Ajansı (AA) ile yaptığı röportajda şunları söyledi.

“Türkiye ile artık ekiplerimizin FMS (yabancı askeri satış) sürecinin son aşamalarına geldiği aşamadayız. Bunu çok yakında sonuçlandırmayı ve ardından nasıl teslimat yapacağımız hakkında konuşmayı umuyoruz. Bu yetenek Türkiye’de de var ve F-16’ya yönelik güçlü bir talep olduğu sürece bunu yapmaya devam edeceğiz, ki önümüzdeki on yılda da bunun dünya çapında devam edeceğini kesinlikle görüyoruz” dedi.

70 yılı aşkın süredir NATO üyesi olan Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine yeşil ışık yakmasının ardından ABD Dışişleri Bakanlığı, 26 Ocak’ta Türkiye’ye 23 milyar dolarlık F-16 uçağı ve modernizasyon kiti satışını onayladı.

Türkiye, Ekim 2021’de ABD’den 40 yeni F-16 Block 70 uçağının yanı sıra, kalan F-16’larını Block 70 seviyesine yükseltmek için 79 modernizasyon kiti talep etti.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye ayrıca Şubat ayında yeni jetlerin alımına ilişkin ABD’den teklif taslağı ve kabul mektubu aldı.

Sanchez’in sözleri, savunma şirketinin F-16’nın ilk uçuşunun 50. yıl dönümünü kutlaması sırasında geldi.

Sanchez, Türkiye’de halihazırda Block 30, 40, 50 ve 50+ serisi uçakların bulunduğunu ancak Block 70’lerin şimdiye kadar üretilmiş en gelişmiş dördüncü nesil savaş uçağı olduğunu söyledi.

Lockheed Martin, Güney Carolina’daki tesisinde 4.600’üncü uçağının üretimini kutluyor. ABD Hava Kuvvetleri artık yeni F-16 satın almıyor olsa da, bu uçaklardan yaklaşık 3.100’ü hâlâ dünya çapında faaliyette. Son dönemde aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çok sayıda ülke, son teknolojiyle donatılmış Block 70 serisi F-16’lara ilgi gösteriyor.

“F-16’nın ayakta kalabilmesinin nedenlerinden biri de bu muazzam çok yönlülüktür. Ortaklarımız ve müttefiklerimiz için güvenlik sonuçları sağlayan, aynı zamanda da karşıladığımız modern 21. yüzyıl tehditlerine uyum sağlayan kanıtlanmış bir platformdur. Bugün, kendimizi ortaklar, müttefikler ve güvenlik yapısı olarak nasıl sunmamız gerektiğini görüyoruz. Yani F-16 bunu olağanüstü derecede iyi yapıyor. Ve biz de bunu hem şimdi hem de gelecekte yapmasını sağlamaya kararlıyız. gelecek,” dedi Sanchez.

Tercih edilen seçim

Ukrayna-Rusya savaşı başladığından beri Ukrayna ordusu hava savunması için F-16’lara yöneldi ve bu süreç yakın zamanda başladı. Ukraynalı pilotlar ABD’de eğitime başladı Ayrıca birçok NATO ve Avrupa ülkesi, yeni Block 70 serisi uçaklar alırken mevcut F-16’larını Ukrayna’ya devretmeyi düşünüyor.

F-16’ların uçuş ve bakım maliyetleri açısından uygun fiyatlı olması, onu birçok NATO ve Avrupa ülkesi arasında hava muharebesinde tercih edilen bir seçim haline getirmeye devam ediyor.

Kendisi de eski bir F-16 pilotu olan Sanchez, kariyerine Avrupa-NATO Müşterek Jet Pilotu Eğitim Programı ile başladı ve ilk uçuş eğitmenlerinden biri de Türk F-16 pilotu oldu.

NATO müttefikleri arasındaki ortak bilgi ve beceri paylaşımına vurgu yapan Sanchez, şunları kaydetti: “F-16 Block 70 ile siz de çok daha geniş bir ağın parçası oluyorsunuz. Yani sadece Avrupa’da 700’ün üzerinde F-16 var. Avrupa’da ve hatta Orta Doğu’da yükselen modern tehditleri düşününce ağ etkisinin inanılmaz derecede güçlü olduğunu görüyoruz.”

“Dolayısıyla bir F-16 satın aldığınızda, üçüncü taraflardan transfer aldığınızda veya sahip olduğunuz F-16 filosunu modernize ettiğinizde, bu geniş ağla ilişkili sinerjiyi ve bir NATO yapısında birlikte çalışma yeteneğini elde edersiniz” dedi. Sanchez.

“NATO’nun hava polisi misyonlarının kritikliği ve bir yerden diğerine hızlı bir tempoda ve çevik bir şekilde hareket etme yeteneği, örneğin çevik muharebe istihdamı ile Block 70 ve Avrupa’daki ilgili uçaklar benzersiz bir yetenek sağlıyor Bu modern tehditlerle başa çıkmak için… Dolayısıyla, bu konuda belirsiz zamanlar görsek de, bu F-16, ulusların bir araya gelmesi gereken bu koşullar için güçlü bir destekçidir ve Avrupa’da ve dünyanın diğer yerlerinde talep sinyalinin çok güçlü olduğunu görüyoruz. bu nedenlerden dolayı dünya,” diye ekledi.

F-16 Block 70

F-16 Block 70, dördüncü nesil savaş uçağı teknolojisinde önemli bir ilerlemeyi temsil ediyor ve tipik olarak beşinci nesil yeteneklerle ilişkilendirilen sınırları zorluyor.

Sınıfının zirvesi olarak nitelendirilen Block 70, F-16’nın bugüne kadarki en gelişmiş versiyonu olarak öne çıkıyor. Sanchez, en son teknolojik güncellemeleriyle F-16’nın gelecekteki hava kuvvetlerinin önemli bir varlığı olmaya devam edeceğini söylüyor.

Block 70’in Northrop Grumman SABR APG-83 radarına veya elektronik olarak taranan dizi radarı olan Ölçeklenebilir Çevik Işın Radarına sahip olduğunu söyledi.

“Bu radar, F-35’lerimizde (yeni nesil savaş uçakları) sahip olduğumuz radarlarla çok ortak. Aslında, donanımda yaklaşık %95 ortak ve yazılımda %75’in üzerinde ortak, bu hızlı yükseltmeyi ve gördüğümüz alakayı mümkün kılıyor.” dedi.

F-16 Block 70 jetlerinin aynı zamanda konformal yakıt tankları (CFT) kullanarak menzillerini artırma konusunda benzersiz yeteneklere sahip olduğunu söyleyen Sanchez, standart F-16’ların tipik olarak 8.000 saatlik uçuş ömrüne sahipken, Block ile bu sürenin 12.000 saate kadar çıktığını ekledi. 70 yükseltme.

Bu iyileştirme, teknik olarak bu uçakların 2060 yılına kadar çalışır durumda kalmasını sağlıyor.

2019 yılında Lockheed Martin, F-16 üretimini Fort Worth, Teksas’tan Greenville, Güney Carolina’ya taşıdı. Uçak montajı, testleri ve teslimatının tüm aşamaları artık bu tesiste gerçekleştiriliyor. Son dönemde burada Bahreyn ve Slovakya için 8 F-16 üretildi. Sekiz farklı ülkeden parçaları bir araya getiren Greenville fabrikası, ayda dört uçak üretim kapasitesine ulaşmayı planlıyor.