Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye ve Katar, Gazze’ye yardım gemisi için güçlerini birleştirdi

Türkiye ve Katar tarafından

Türkiye ve Katar tarafından Filistinlilere yönelik insani yardım taşıyan bir gemi Çarşamba günü güneydeki Mersin limanından yola çıkarken, iki ülke çatışmanın sona ermesi için diplomatik cephede de çalışıyor.

Bölgedeki iki yakın müttefik Katar ve Türkiye’nin kampanyası sayesinde, gıdadan hijyen kitlerine ve barınma malzemesine kadar yaklaşık 1.900 ton insani yardım, Filistin’in Gazze yerleşim bölgesine yakın zamanda ulaştırılacak.

Yardım taşıyan bir gemi Çarşamba günü Mersin’den ayrıldı. Türkiye Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Katar Kalkınma Fonu tarafından düzenlenen sefer, sivil toplum kuruluşları ve Sağlık Bakanlığı tarafından toplanan yardımlarla dolu. Bu AFAD’ın düzenlediği 11’inci yardım gemisi.

Türkiye, geçen Ekim ayında kuşatma altındaki bölgede yeni bir çatışmanın patlak vermesinin ardından Gazze’ye insani yardım için seferber oldu. AFAD, Sağlık Bakanlığı, Türk Kızılayı ve sivil toplum örgütleri, İsrail’in zulmünden kaçan Filistinlilere yardım amacıyla kampanyalar düzenledi. Şu ana kadar Türkiye’den Filistin’e yardım taşıyan 14 uçak ve 10 gemi sevk edildi. Türkiye’den Gazze’ye yapılan yardımların miktarı, hava köprüleri ve bölgedeki yerel kaynaklardan yardım alınmasıyla birlikte 52 bin tonun üzerine çıktı.

Ülke ayrıca Gazzelilere şişelenmiş su tedariki konusunda Mısır Kızılayı ile işbirliği yapıyor. Şu ana kadar Mısır üzerinden bölgeye 1.735 ton su ulaştırıldı.

Geminin Cuma günü Mısır’ın El Ariş limanına varması bekleniyor.

Filistin sağlık otoritelerine göre o zamandan beri Gazze’de büyük çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan yaklaşık 34.800 Filistinli öldürüldü ve 78.100 kişi de yaralandı.

BM’ye göre, İsrail saldırısının üzerinden neredeyse yedi ay geçtikten sonra, Gazze’nin büyük bir kısmı harabeye döndü ve BM’ye göre, bölge nüfusunun %85’i, felç edici bir gıda, temiz su ve ilaç ablukası nedeniyle ülke içinde yerinden edilmeye zorlandı.

Gazze nüfusunun yarısı olan yaklaşık 1,1 milyon insan, uzun süren çatışmalar nedeniyle felaket düzeylerinde açlıkla karşı karşıya.

Dünya Gıda Programı’na (WFP) göre durum, gıda güvensizliğinin en ciddi düzeyine ulaştı; bu da gıda kaynaklarının ve açlıkla baş etme kapasitesinin tamamen tükendiği anlamına geliyor.

Çocuklarda, özellikle de 2 yaşın altındaki çocuklarda yetersiz beslenme rekor seviyelere ulaştı; üçte biri akut yetersiz beslenmeden muzdarip. Durum, özellikle yaklaşık 300.000 kişinin yaşadığı kuzey bölgelerde, artan kıtlık riskiyle birlikte hızla kötüleşiyor.

Türk Kızılayı, AFAD iş birliğiyle Filistin İnsani Yardım Operasyonuna öncülük ediyor. 7 Ekim çatışması başlamadan önce Gazze’ye günde yaklaşık 500 kamyon temel tüketim malı giriyordu, ancak o zamandan bu yana bu sayı ortalama 100 kamyona düştü ve bu da insani krizi daha da kötüleştirdi.

İsrail, Pazartesi günü Mısır’a giden Refah sınır kapısının Filistin tarafının kontrolünü ele geçirdi.

“Bu kapanma şüphesiz açlığın ve kıtlığın artmasına yol açacaktır. Türk Kızılayı olarak bu gelişmelerden derin üzüntü ve endişe duyuyoruz. Kalıcı ateşkes çağrımızı yineliyor ve insani yardım için güvenli koridorların kapatılmaması konusunda ısrar ediyoruz.” Türk Kızılayı Genel Başkanı Fatma Meriç Yılmaz Salı günü yaptığı açıklamada, hiçbir koşulda” dedi. Yardım kuruluşunun, Gazze’ye insani yardım ulaştırmak için alternatif rotalar keşfetmek üzere Mısır Kızılayı ve Filistin Kızılayı Dernekleri de dahil olmak üzere bölgesel ortaklarıyla temas halinde olduğunu açıkladı.

Yılmaz, “Gazze’deki kuzey sınır kapılarının bir an önce daha fazla insani yardıma açılması büyük önem taşıyor. Kalıcı ateşkes ve insani çabaların sürekli olması çağrımızı yineliyoruz.” dedi.