Ekonomi

Borsa Neden Düştü Bugün 1 Temmuz 2024

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Borsa İstanbul BİST100 endeksi son bir aydır dalgalı seyir izliyor. Özellikle bugün Borsa İstanbul’da büyük düşüş yaşandı ve BİST 100 endeksi saat 17:30 civarında %3’ten fazla değer kaybı yaşandı. Peki, Borsa Neden Düştü Bugün 1 Temmuz 2024 Borsa İstanbul Neden Düşüyor?

Bugün Borsa Neden Düştü 1 Temmuz

Bugün ilk açılışta yükseliş ile açılıp daha sonra kar satışları ile düşen Borsa İstanbul Saat: 11’de Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in HaberTürk canlı yayınına katıldı. Mehmet Şimşek’in bir sonraki pakette Borsa gelirlerinin vergilendireceğini açıklaması düşüşü hızlandırdı.

BİST100 endeksi kapanışa doğru 10.200 puana kadar geriliyerek %4’e yakın değer kayıpları oluştu.  Borsa kazançlarının vergilendirilmesi konusu netleşene kadar alıcılı seyir biraz zor gibi gözüküyor. Dünya genelinde bugün borsalar yükseliş seyri devam ediyor.

“Sonraki pakette Borsa kazançlarına vergi çalışılıyor”

GYO’ların vergi istisnalarını kaldırmayı düşünüyoruz. Yap-işlet-devret şirketlerine yüzde 30 vergi düşünüyoruz. Kripto varlıkları vergi kapsamına alacağız. Bu pakette değil ama belki bir sonraki pakette borsa kazançlarının vergilendirilmesini çalışıyoruz.

İşletmelerde artık hasılat tespitine gideceğiz. Türkiye’de 1,1 milyonun üzerinde kurumlar vergisi mükellefi var. Kurumlar vergisi mükelleflerinden yarısından çok fazlası vergiden kaçınmaya çalışıyor.

Geçenlerde bir yapay zeka şirketi ziyaret etti. Kurumlar vergisinin tüm defterlerini inceleyecek bir modül geliştirebilir misiniz diye sorduk. Bunu geliştirmek için kapımız şirketlere açık.

Çok kazananları buradan uyarıyorum. Vergiden kaçınmanın cezalarını artıracağız, denetimleri sıkılaştıracağız. Giderek burada daha çok yapay zekayı devreye alacağız. Vergi denetim elemanlarımız için bütün teknolojileri devreye alacağız.

Yurt dışı çıkış harcında taslağın son hali verilmedi.

Şu anda vergi taslağı ham durumda. Asgari kurumlar vergisi hususunu iş dünyası ile konuşacağız.

Şu andaki pakette sermaye kazançlarının ilave vergilendirilmesi ilave çalışma gerektiriyor. Borsada işlem vergisinin arzu edilmeyen sonuçlar doğuracağına inandık. Borsa konusu bu paketin konusu değil. Ama vergilendirilmeyecek alan kalmayacak.

Kamu çalışanlarında kaç yerde görev alınırsa alınsın tek maaş olacak ve o maaşa da limit gelecek. Bu düzenleme yakından meclise gelecek.

Şu anda sıcak gibi gözüken para, uzun vadeli enstrümanlara geçecek. Enflasyon düşünce bu programa inanç artacak. Enflasyonda ilk düşüşü Haziran’da göreceğiz, esas düşüş Temmuz, Ağustos ve Eylül’de görülecek. Eylül’de bile enflasyon yüzde 40’lı rakamları görebilir.

admin

Recent Posts

Dacia Spring Expression 2024 Donanımları ve Fiyatı

Dacia Spring Expression 2024 Donanımları ve Fiyatı Dacia Spring'in 2024 yılı için sunulan temel versiyonu…

43 dakika ago

Luka Peros Mehmed Fetihler Sultanı Dizisinde Hangi Rolü Oynuyor?

Luka Peros Mehmed Fetihler Sultanı Dizisinde Hangi Rolü Oynuyor?

16 saat ago

Şefin Memleketi Belli Oldu: MasterChef Jüri Üyesi Somer Sivrioğlu Nereli?

Şefin Memleketi Belli Oldu: MasterChef Jüri Üyesi Somer Sivrioğlu Nereli?

16 saat ago

MasterChef Jürisi Danilo Zanna’nın Yaşı Şaşkınlık Yaratıyor!

MasterChef Jürisi Danilo Zanna'nın Yaşı Şaşkınlık Yaratıyor!

16 saat ago

Rüyada İkiz Bebek Görmek Ne Anlama Gelir? İşte Rüya Tabirleri

Rüyada İkiz Bebek Görmek Ne Anlama Gelir? İşte Rüya Tabirleri

16 saat ago

Rüyada Deniz Görmek Ne Anlama Gelir? Rüyaların Derin Anlamları

Rüyada Deniz Görmek Ne Anlama Gelir? Rüyaların Derin Anlamları

17 saat ago