Ekonomi

Türkiye borsa kazançlarından vergi yerine işlem vergisi almayı planlıyor

Pazartesi günü geç saatlerde üst düzey bir yetkili tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’nin borsada elde edilen kazançlara vergi uygulama planı olmadığı, ancak yatırımcıları daha uzun süre pozisyon tutmaya teşvik etmek amacıyla küçük bir işlem vergisini değerlendirdiği belirtildi. Geçen haftaki raporlarda, Türk yetkililerin hisse senetlerinden ve kripto para biriminden elde edilen gelirleri vergilendirmeyi planladıkları iddia edilmişti. Ancak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bu iddiaları yalanladı.

NTV’ye konuşan Yılmaz, “Borsadaki işlemlerden cüzi bir miktar alınması tartışılıyor. Borsada kazanç vergisi yok, gündemimizde yok” dedi. Yetkililerin hisse senedi alım satımına yönelik yüzde 0,01 ila yüzde 0,02 oranında vergi üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Şimşek ise geçen hafta Bloomberg’e yaptığı açıklamada hükümetin “çok sınırlı” bir işlem vergisi üzerinde düşündüğünü söyledi. Yılmaz, kripto paralara ilişkin olarak biraz daha yüksek ama yine de küçük ücretler getirilmesi konusunda da tartışmaların olduğunu belirtti ve “Burada amaç gelir elde etmek değil” dedi. Ayrıca, potansiyel verginin yatırımcıların hisse senetlerini daha uzun vadeli bir yatırım olarak görmesini sağlamayı amaçladığını da ekledi.

Vergi düzenlemelerinin enflasyonist değil, kayıt dışılığı azaltmayı hedeflediğini vurgulayan Yılmaz, enflasyon konusuna da değindi. Enflasyonla mücadele için atılan adımların etkisini göstermeye başladığını ve fiyat artışlarının düşüş eğilimine girdiğini belirtti. Enflasyonun Mayıs ayında yıllık %75’e ulaşmasının ardından sıkı politika ve nispeten istikrarlı Türk lirasının etkisiyle düşüşe geçtiğini söyledi. Merkez bankasının gösterge politika faizini kademeli olarak yüzde 8,5’ten yüzde 50’ye yükselttiğini ve enflasyon görünümünde “önemli ve kalıcı bir bozulma” olması durumunda daha fazla sıkılaştırma yapılacağını belirtti.

Yılmaz, tüketici fiyatlarındaki düşüşün Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları arasında devam edeceğini ve enflasyonun yıl sonuna kadar %38’e düşmesini beklediğini söyledi. 2026 yılına kadar enflasyonun tek haneli rakamlara düşürülmesi hedefini yineledi. Türkiye’nin enflasyondaki düşüşle birlikte sağlıklı ekonomik büyümesini sürdüreceğini ve büyümenin yıl sonu %4 hedefine ulaşma yolunda ilerlediğini ifade etti. Yılmaz, büyümenin tüketim odaklı değil, üretim, ihracat ve yatırım odaklı bir kompozisyonla devam edeceğini belirtti.

Döviz korumalı mevduat planının aşamalı olarak kaldırılacağını ve programın geçici bir önlem olarak tasarlandığını belirtti. Mevduatlar, geçtiğimiz Ağustos ayında 126 milyar dolardan Mayıs sonu itibarıyla 66,7 milyar dolara düştü. Yılmaz, Türkiye’nin döviz ihtiyacının azaldığını ve dövize daha düşük maliyetlerle daha kolay erişildiğini söyledi. Merkez bankasının brüt rezervlerinin 143,6 milyar dolara yükseldiğini ve net rezervlerin pozitife döndüğünü de ekledi.

admin

Recent Posts

Güreşçi Feyzullah Aktürk Kimdir Nerelidir?

663. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin Başpehlivanlık ikinci turunda rakibini yenen Çan Belediyesi güreşçisi altın kemerli…

6 saat ago

TRT 1 Sinyal Yok Hatası Nasıl Çözülür? CI+ Modülü veya Akıllı Kart Bulunamadı Ne Demek?

TRT 1 Sinyal Yok Hatası Nasıl Çözülür? CI+ Modülü veya Akıllı Kart Bulunamadı Ne Demek?

7 saat ago

Hollanda’ya neden portakal deniyor? Hollanda’da portakal yetişir mi?

Hollanda'ya neden portakal deniyor? Hollanda'nın "portakal" lakabı ile anılmasının ve portakal ile ilişkilendirilmesinin iki ana…

7 saat ago

Çağlar Söyüncü Milli Takım Kadrosunda Neden Yok?

Çağlar Söyüncü Milli Takım Kadrosunda Neden Yok? Sakatlık Nedeniyle Kadrodan Çıkarıldı Soru: Çağlar Söyüncü neden…

8 saat ago

İsmail Balaban ve Eşi İlayda Şeker: Kimdir, Nerelidir, Kaç Yaşındadır?

İsmail Balaban ve Eşi İlayda Şeker: Kimdir, Nerelidir, Kaç Yaşındadır? İsmail Balaban Kimdir? Soru: İsmail…

9 saat ago

Japon İşi Filmi Nerede Çekildi? Japon İşi Konusu ve Oyuncuları

Kemal Sunal ile Fatma Girik'in birlikte oynadığı son film olan Japon İşi filmi hakkında aramalar…

13 saat ago