Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

UBS, Credit Suisse’in devralınmasından bu yana ilk kez kâr elde etti

İsviçreli bankacılık devi UBS

İsviçreli bankacılık devi UBS Salı günü, Credit Suisse’in devasa devralımına atfedilebilen üst üste iki çeyrek zarar yaşadıktan sonra, ilk çeyrek net kârında %71 artış göstererek beklentilerin çok üzerinde bir rakamla yaklaşık 1,8 milyar dolara ulaştığını bildirdi.

İsviçre’nin en büyük bankası, büyük ölçüde mega birleşmenin kilit parçası olan yatırım bankacılığı kolu sayesinde cirosunun %46 artarak 12,7 milyar dolara yükseldiğini söyledi.

UBS hisseleri yüzde 10’a kadar yükseldi ve yetkililerin Credit Suisse’i kurtarma operasyonunu düzenlediği Mart 2023’ten bu yana en büyük bir günlük kazancına doğru ilerliyordu.

Bankanın yatırım bankacılığı gelirleri, daha elverişli piyasa ortamı ve halka arzlar (halka arzlar), birleşme ve satın almaların iyi performansı sayesinde %16 arttı.

Geçtiğimiz Mart ayında İsviçreli yetkililer, Credit Suisse’in küresel finansal sistem için yıkıcı sonuçlar doğurmasını önlemek amacıyla UBS’yi 3,25 milyar dolarlık devralma konusunda güçlendirmişti .

Bankanın 2024 yılının ilk üç ayına ilişkin sonuçları, Credit Suisse’in entegrasyonundan bu yana kaydettiği ilerlemeyi gözden geçirmek için bir fırsattı.

UBS CEO’su Sergio Ermotti, “Bir yıldan biraz daha uzun bir süre önce, Credit Suisse’in satın alınması yoluyla İsviçre ve küresel finans sistemlerinin istikrara kavuşmasında kritik bir rol oynamamız istendi ve biz de taahhütlerimizi yerine getiriyoruz” dedi.

“Bu çeyrek, bildirilen net karlara ve daha fazla sermaye birikimine geri dönüşe işaret ediyor; bu, işimizin ve müşteri franchiselarımızın gücünün ve finansal kaynaklarımızı aktif olarak optimize ederken entegrasyon planlarımızda önemli ilerleme sağlama yeteneğimizin bir kanıtı.”

Maliyet düşüşleri

UBS, 2023’ün üçüncü çeyreğinde 785 milyon dolar zarar açıklarken, dördüncü çeyrekte 279 milyon dolar düşüş yaşadı.

Pek çok analist, aynı ligdeki ABD bankalarının yayınladığı 2024 ilk çeyrek rakamlarının ardından UBS’nin sonuçlarının olumlu bölgeye dönmesini bekliyordu.

İsviçreli finans haber ajansı AWP’nin anketine katılan analistler, UBS’nin ortalama 637 milyon dolar net kar açıklamasını bekliyorlardı.

Ancak İsviçre’nin önde gelen bankası beklentileri fazlasıyla aştı ve İsviçreli yatırım yönetimi şirketi Vontobel, sonuçları “tahminlerin çok üzerinde” olarak nitelendirdi.

UBS, maliyet düşürmelerine devam ederek ilk çeyrekte 1 milyar dolar ek tasarruf elde etti. Birleşmeden bu yana kümülatif rakam 5 milyar dolar, yani 2026 için 13 milyar dolarlık hedefin neredeyse %40’ı kadar.

Grup, yıl sonuna kadar 1,5 milyar dolar daha tasarruf etmeyi umuyor.

Zürih Kanton Bankası’ndaki analistler, sonuçların iyileştirilmiş bir ortamda UBS’nin hem gelirleri artırabileceğini hem de maliyetleri azaltabileceğini gösterdiğini söyledi.

ZKB, “Bu nedenle banka, Credit Suisse’in entegrasyonunu hedef plan doğrultusunda uygulama yolunda görünüyor” dedi.

Ufuktaki düzenleme

Salı gününün ilk çeyrek rakamları beklenenden daha iyi olsa da yatırımcılar UBS’nin İsviçre bankacılık sektörüne yönelik daha sıkı düzenlemelerle nasıl başa çıkacağını görmek için izliyor.

Ülkedeki en büyük iki bankanın birleşmesi, İsviçre ekonomisi açısından sıkıntılı büyüklükte bir mega banka yarattı.

İsviçre hükümeti geçen ay bankaların ikramiyelere ve krizle yüzleşmek için ayırmaları gereken sermayeye ilişkin kuralları sertleştirmeyi amaçlayan bir projeyi açıkladı.

Bazı uzmanların hesaplamalarına göre, UBS’nin 15 ila 25 milyar dolar arasında ek bir likidite yastığı oluşturması gerekebilir; Maliye Bakanı Karin Keller-Sutter bir gazeteye bu rakamların makul olduğunu söyledi.

Ermotti, analistlerle yaptığı bir konferansta bunun “ülke için önemli bir tartışma” olduğunu, ancak makul bir sonuç ummakla birlikte değişikliklerin yaratabileceği “etki hakkında spekülasyon yapmak için henüz çok erken” olduğunu söyledi.

Credit Suisse’in devralınmasını takip eden 12 ayda UBS hisseleri borsada %59 oranında değer kazandı.

Ancak yatırımcıların bankanın bir kenara koymak zorunda kalacağı ek tutarlar konusunda endişelenmesi nedeniyle Nisan ayından bu yana hisseler geriledi.