Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türk dışişleri bakanı çalışma ziyareti için BAE’ye gidiyor

Üst düzey diplomat ofisi

Üst düzey diplomat ofisi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın bu hafta Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) bir çalışma ziyareti gerçekleştireceğini duyurdu.

Bakanlık, Fidan’ın 9-10 Mayıs’ta BAE yetkilileriyle görüşeceğini söyledi.

Açıklamada ayrıntı verilmese de Gazze’deki savaş Fidan’ın gündeminin üst sıralarında yer alacak gibi görünüyor.

NATO üyesi Türkiye, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 34.000’den fazla insanı öldüren Gazze saldırılarından dolayı İsrail’i çok eleştirdi ve liderliğinin Dünya Mahkemesi’nde soykırım nedeniyle yargılanması yönündeki adımları destekledi.

Defalarca acil ateşkes çağrısında bulundu, binlerce ton yardım gönderdi ve Batı’yı İsrail’e yardım akışının Gazze’ye ulaşmasına izin vermesi için baskı yapmaya çağırdı.

Ankara ayrıca İsrail’i durdurmak için Müslüman birliğinin önemini vurguladı ve ateşkes sağlanmasına yardımcı olmak, insani yardım sağlamak ve çatışmanın bölgesel bir savaşa dönüşmesini önlemek için Abu Dabi ile işbirliği yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu yılın başlarında BAE Cumhurbaşkanı ve Emir Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan ile stratejileri görüşmek üzere Dubai’de bir araya geldi.

İsrail, Filistin yerleşim bölgesinin gıda, temiz su ve ilaca erişimine felç edici bir abluka uygulayarak milyonlarca insanı, özellikle de kuzey Gazze sakinlerini açlığın eşiğine itti. BM’ye göre, İsrail savaşı Gazze nüfusunun %85’ini ciddi gıda, temiz su ve ilaç kıtlığı nedeniyle ülke içinde yerinden edilmeye iterken, bölgenin altyapısının %60’ı hasar gördü veya yok edildi.

İsrail, Çarşamba günü Kahire’de yedi ay süren savaşta ateşkes şartları üzerinde anlaşmaya varılması amacıyla müzakereler yeniden başlarken, Gazze’nin aşırı kalabalık şehri Refah’ı bombaladı ve burada kara harekatı başlattı.

Şu ana kadar çoğu gıda ve su olmak üzere 52 bin tonun üzerinde yardım malzemesini Refah Sınır Kapısı’ndan geçirilmek üzere hava ve deniz yoluyla Gazze’ye gönderen Türkiye, İsrail’in operasyonunu sert bir şekilde kınadı ve İsrail’e “derhal geri çekilme” çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, X platformunda yaptığı paylaşımda, “Gazze’deki yıkım ve katliamın sona erdirilmesi yönünde böylesine olumlu bir gelişme yaşanırken, İsrail’in Refah’a yönelik artan saldırıları, Netanyahu Hükümeti’nin iyi niyetle hareket etmediğini bir kez daha ortaya koymuştur” dedi. eskiden Twitter olarak biliniyordu.

“Refah’a yapılacak bir saldırı sadece bölgeyi değil tüm dünyayı etkileyecektir” dedi.

İsrail, Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) soykırımla suçlanıyor. Ocak ayında alınan geçici karar, Tel Aviv’e soykırım eylemlerini durdurması ve Gazze’deki sivillere insani yardım sağlanmasını garanti altına alacak önlemler alması talimatını vermişti.

Fidan’ın ziyaret sırasında muhataplarıyla Türkiye-BAE ilişkilerini de ele alması bekleniyor.

Türkiye ile BAE, on yıldır süren gerginliklerin ardından son üç yıldır ilişkilerinde geçici bir normalleşme dönemi yaşıyor. İkili, bağlantıları ve ticareti yeniden inşa etmek için diplomatik çabaları yoğunlaştırdı ve özellikle koronavirüs pandemisinin ardından çeşitli sektörlerde iş birliğini artırmaya çalıştı.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki,
Sıradaki Haber Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’nin ilk icraatı temizlik seferberliği başlattı