Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, S&P Global Ratings’in Cuma günü geç saatlerde Türkiye’nin notunu yükseltmesini hükümetin ekonomik programının olumlu sonuçlarına bağlayarak, bunun olumlu bir gidişata işaret ettiğini ve önümüzdeki dönemde daha da artışların habercisi olduğunu söyledi.
Kredi derecelendirme kuruluşu, Türkiye’nin uzun vadeli ülke notunu bir basamak yükselterek “B”den “B+”ya yükselterek görünümünü olumlu tuttu. Para, maliye ve gelir politikaları arasındaki koordinasyonun dış dengelenmeyle birlikte gelişeceği söyleniyor.
Politika yapıcıların “para ve kredi sıkılaştırması, daha az cömert ücret uzlaşmaları ve kademeli mali konsolidasyon kombinasyonu yoluyla yüksek enflasyonu düşürme çabalarını sürdürmeye kararlı oldukları” belirtildi.
Şimşek, eski adıyla Twitter olan sosyal medya platformu X’te, “(Orta vadeli) programımızın olumlu sonuçları, kredi derecelendirme kuruluşlarının kararlarına da yansıyor” dedi.
Cumartesi günü yaptığı açıklamada, “S&P olumlu görünümünü korurken, 11 yıl sonra ülkemizin kredi notunu bir basamak yükseltti.” dedi.
Türk politika yapıcılar uzun süredir derecelendirme kuruluşlarını değerlendirmelerinde piyasaların gerisinde kalmakla eleştiriyor ve derecelendirme notlarının yükseltilmesi çağrısında bulunuyordu.
Şimşek, “S&P, Fitch ve Moody’s’in olumlu not görünümleri daha fazla not artışının habercisidir.” dedi.
Fitch Ratings bu mart ayında Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltti. Bu, Moody’nin ülkenin görünümünü olumludan durağana yükseltip “B3” sıralamasını teyit etmesinden iki ay sonra geldi.
Şimşek, “Güçlendirilmiş programımızla ülkemize duyulan güveni en üst seviyeye taşımaya kararlıyız.”
Ayrı bir gelişmede, Cumartesi günü Almanya’daki bir iş etkinliğinde yaptığı konuşmada, yükseltmelerin “doğru yolda olduğumuzu” gösterdiğini söyledi.
Kredi eylemi, Türk merkez bankasının politika faizini değiştirmeden %50’de tutmasından bir hafta sonra geldi .
Geçen yılın haziran ayından bu yana gösterge bir hafta vadeli repo faiz oranını 4.150 baz puan artıran banka, Cuma günü enflasyonist baskıların canlı kaldığını söyledi.
Derecelendirme kuruluşu, politika yapıcıların enflasyonu düşürmesi, Türk lirasına olan güveni yeniden sağlaması, cari açıkları daraltması ve dolarizasyonu tersine çevirmesi halinde Türkiye’nin kredi notunu yükseltmeyi değerlendirebileceğini söyledi.
Kurumdan yapılan açıklamada, “Türkiye’de enflasyonun 2028 yılına kadar tek haneli rakamlara düşmesini beklemiyoruz” denildi.
Cuma günü yayınlanan resmi verilere göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Nisan ayında yüzde 69,8’e yükselen enflasyonun kontrol altına alınması için geçen ay “ne gerekiyorsa” yapılacağının sözünü verdi.
Beklentilerin biraz altında geldi ancak eğitim, restoran ve otel fiyatlarındaki güçlü artışlar sayesinde 2022 sonundan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
Şimşek, “Enflasyon maalesef oldukça yüksek. Mayıs ayında yüzde 70’lerin üzerinde enflasyonla zirveye ulaşacağız” dedi.
Ancak ekonomik programın yılın ikinci yarısından itibaren hızlı bir düşüşün sağlanmasına yardımcı olacağını ve “2026 itibarıyla tek haneli enflasyona döneceğimizi” vurguladı.
“Bu uzun bir yolculuk ama başaracağız çünkü iyi bir programımız var.”
Merkez bankası, enflasyonun Mayıs ayında %73-75 civarında zirveye ulaşacağını, ardından yılın ikinci yarısında düşüşe geçip 2024 sonunda %36’ya ulaşacağını öngörüyor.
Şimşek, fiyat istikrarının yani enflasyonun tek haneli rakamlara indirilmesinin öncelikli öncelikleri olduğunu söyledi.
Hükümetin sürdürülebilir büyümeyi hedefleyen ekonomik reformlara olan bağlılığını vurgulayarak, “Mali disiplin ve yapısal dönüşüm de diğer önceliklerdir.” dedi.
S&P, “merkez bankasının Türk lirasındaki değer kaybını sınırlaması nedeniyle ilerlemenin yavaş ve rezerv birikiminin ılımlı olmasına rağmen, önümüzdeki iki yılda artan portföy girişleri ve daralmanın yanı sıra enflasyon ve dolarizasyonun da artacağını öngörüyor” dedi.
Ayrıca transfer ve konvertibilite değerlendirmesini de “B+”dan “BB-“ye revize ederek, devletin özel sektör borçlularının döviz cinsinden borç ödemelerini engelleme riskinin azaldığını belirtti.
Açıklamada, “Ödemeler dengesi sonuçlarının iyileşmeye devam etmesi, enflasyonun düşmesi, Türk lirasındaki yurt içi tasarrufların artması ve hükümetin kullanılabilir döviz rezervlerinin yeniden inşa edilmesi durumunda notu daha da yükseltebiliriz” denildi.
Şimşek, yasal reformlarla cari açığın azaltılmasında ilerleme kaydedildiğini belirterek, yatırımcı güveninin yeniden canlandığını vurguladı. Net sermaye girişlerinde önemli artışlara ve rezervlerdeki artışa dikkat çekti.
S&P, potansiyel olarak kurdaki değer kaybının devam etmesi ve enflasyonla mücadele politikalarından uzaklaşmayla bağlantılı olarak ülkenin finansal istikrarı veya daha kapsamlı kamu maliyesi üzerindeki baskıların artması durumunda görünümü revize edebileceğini söyledi.
S&P, merkez bankasının sert faiz artırımlarının ardından Kasım ayında Türkiye’nin kredi görünümünü durağandan olumluya yükseltti . Ülke, yıllarca süren para politikasını gevşetme politikasını tersine çevirdikten sonra agresif bir sıkılaştırma gerçekleştirdi.
Hükümetin geçen Eylül ayında açıklanan orta vadeli programı, enflasyonun kontrol altına alınmasına, döviz rezervlerinin yeniden inşasına ve kronik cari hesap ve bütçe açıklarının fazlaya dönüştürülmesine yardımcı olmayı amaçlıyor.
Şimşek, programa yönelik net bir siyasi irade ve desteğin bulunduğunu söyledi.
“Çabalarımızın sonuçlarını zaten görüyoruz ve başarılı olacağımıza inanıyorum.”