Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sosyal Medya Paylaşımlarınızda Erişilebilirlik Sağlamanın 10 Kolay Yolu

Sosyal Medya Paylaşımlarınızda Erişilebilirlik Sağlamanın 10 Kolay Yolu

Sosyal Medya Paylaşımlarınızda Erişilebilirlik

Sosyal Medya Paylaşımlarınızda Erişilebilirlik Sağlamanın 10 Kolay Yolu

Sosyal Medya Paylasimlarinizda Erisilebilirlik Saglamanin 10 Kolay Yolu

Fotoğraflarınızı paylaşırken aklınıza ilk gelen şey erişilebilirlik olmayabilir, ancak bu, engelli bireyler için büyük bir yardım olabilir ve uygulamak sadece birkaç saniyenizi alır.

Sosyal medyada fotoğraf paylaşırken aklınıza gelen ilk şey muhtemelen kaç beğeni ve yorum alacağınızdır. Ancak paylaş düğmesine basmadan önce, fotoğraflarınız ve videolarınızın erişilebilir olmadığından dolayı birçok insanı dışladığınızı göz önünde bulundurun.

Erişilebilirlik, günlük yaşamda bu konuda sıkıntı yaşamayanlar için akla gelen ilk şey olmayabilir, ancak bu, engelli bireyler için hayati öneme sahiptir ve uygulaması sadece birkaç saniyenizi alır. İşitme veya görme engelliler (renk körlüğü dahil), odaklanma güçlüğü çeken veya bilgiyi işlemekte zorluk yaşayan bireyler için erişilebilirlik büyük bir fark yaratır. Bazen erişilebilir bir şeye erişmek sadece tercih meselesidir; örneğin, tren vagonundaki herkesin TikTok videolarını dinlemesine maruz kalmak istemeyen biri, videoları altyazılı izlemeyi tercih edebilir.

Farklı platformlarda görüntü ve videoları daha erişilebilir hale getirmenin yollarına geçmeden önce, takip edebileceğiniz bazı genel yönergelerden bahsedelim.

Başlangıç olarak, bir fotoğraf paylaşıyorsanız, hareketsiz bir fotoğraf seçin. Animasyonlu gifler, görme engelli bireylerin okuyabilmesi için alt etiket alamaz. Özellikle bir infografik oluşturuyorsanız, nasıl algılanacağını görmek için bir renk körlüğü simülatörü kullanın. Bir görüntüyle birlikte metin ekliyorsanız, mümkün olduğunca emoji ve dekoratif metinleri bırakın, çünkü bunlar ekran okuyucular tarafından doğru bir şekilde algılanamaz. Mümkün olduğunca Arial ve Verdana gibi sans serif yazı tiplerini kullanın, çünkü bunlar disleksi olan bireyler tarafından daha kolay okunabilir. Hashtag kullanırken, her yeni kelimenin ilk harfini büyük yaparak (camelcase) ekran okuyucuların bunları doğru şekilde okumasını sağlayın.

Videoları daha erişilebilir hale getirmenin birincil yolu, kapalı altyazı eklemektir. Bu genellikle ek metin gerektirmeyen basit bir işlemdir. Fotoğraflar ise genellikle sizin tarafınızdan eklenen alt metinlere dayanır. Bu, görüntünün ne içerdiğinin bir tanımıdır. Bunu yazarken, birine telefonla açıklama yapıyormuş gibi düşünün. Kısa tutmaya çalışın ve ekran okuyucuların duraklayacağı noktalara yönlendirilecek şekilde noktalama işaretleri kullanın. Görüntüde metin varsa, bunu not edin ve alt metne yazın.

TikTok

TikTok, işitme engelli veya sesi açmadan video izlemek isteyenler için altyazı eklemeyi kolaylaştırdı.

Bir video yükleyin, ardından Paylaş ekranında, Daha Fazla Seçenek > Video Dili Seç’e dokunun. Bunu seçtikten sonra Paylaş’ı seçin. Altyazılar otomatik olarak oluşturulduğu için hatalar olabilir. Videonuzu gözden geçirin ve altyazılar düzenlenmesi gerekiyorsa, video düzenleme ekranına gidin, altyazıya dokunun, Altyazıları Düzenle’yi seçin, değişikliklerinizi yapın ve ardından Kaydet’i seçin.

X (Twitter)

X’e yüklediğiniz görüntülere alt metin eklemek sadece birkaç kolay adımdan ibarettir. Görüntünüzü normal şekilde yükleyin ve masaüstünde görüntünün altında “Açıklama Ekle” seçeneğini, mobilde ise görüntü üzerine eklenen +ALT’yi göreceksiniz. Bunları seçin, görüntünün açıklamasını ekleyin ve ardından masaüstünde Kaydet’e, mobilde Tamam’a tıklayın. Ardından gönderinizi normal şekilde paylaşın.

Ekstra adım kolaydır ancak gönderi yaparken unutulması da kolaydır. Görüntü yüklediğinizde her seferinde bir hatırlatma almak için, Ayarlar ve Gizlilik > Erişilebilirlik, Görüntü ve Diller > Erişilebilirlik > Medya > Görüntü Açıklama Hatırlatıcısı Al’a gidin ve bunu açın.

Threads

Threads’te, yüklemek için görüntü veya videonuzu seçin, ardından üzerine gelen Alt’a dokunun. Bir açıklama yazabilir ve ardından Bitti’yi seçebilirsiniz. Gönderiniz tamamlandığında, her zamanki gibi paylaşabilirsiniz.

Facebook

Facebook, AI kullanarak alt metin oluşturur, ancak daha doğru bir açıklama istiyorsanız kendiniz eklemelisiniz. Bir fotoğraf veya video yüklemek için fotoğrafı yükleyin ve ardından üzerine gelerek Düzenle’ye tıklayın ve sol tarafta Alternatif Metin’i seçin. Düzenlemek için, “Oluşturulan Alt Metni Geçersiz Kıl”ı seçin ve kendi açıklamanızı yazın, ardından Kaydet’e tıklayın.

Mevcut gönderilerdeki alt metni düzenlemek için fotoğrafı seçin, ardından Daha Fazla > Alt Metni Değiştir > Geçersiz Kıl’ı seçin. Metni düzenlemeyi bitirdiğinizde Kaydet’e tıklayın.

Instagram

Instagram da Meta’ya ait olduğu için aynı AI tabanlı alt metin oluşturma sürecini kullanır. Yüklerken alt metni düzenlemek için, görüntü veya videonuzu yükleyin, İleri > Erişilebilirlik’i seçin. Metninizi yazın ve ardından Paylaş’ı seçin.

Zaten yayınlanmış bir fotoğraf için, üzerine tıklayın, ardından Daha Fazla Seçenek > Düzenle > Erişilebilirlik ve metninizi yazın, ardından Tamam’ı seçin.

Reddit

Reddit’te alt metin ekleyemezsiniz. Ancak bir görüntü yüklediğinizde, Metin’e dokunun ve Gövde Metni alanına görüntünün üst kısmına bir açıklama ekleyin, bu, alt metin erişimi olan herkes tarafından çok takdir edilecektir. Gönderi alanlarını doldurduktan sonra, her zamanki gibi Paylaş’a dokunun.

Pinterest

Maalesef, Pinterest’te bir iş hesabınız olmadıkça alt metin ekleyemezsiniz.

Bir iş hesabınız varsa, bir pin oluştururken, pin hakkında bilgi eklerken Alt Metin alanını doldurun.

LinkedIn

LinkedIn’e bir görüntü yükledikten sonra, Düzenle > Alt Metin Ekle’ye tıklayın. Açıklamanızı ekleyin ve ardından İleri’yi seçin. İşte bu kadar!

YouTube

YouTube’da canlı yayın yaparken kapalı altyazı eklemek için, YouTube Stüdyosu’na gidin ve Oluştur > Canlı Yayına Geç > Yayın’ı seçin. Yayın ayarlarında, Kapalı Altyazıların açık olduğundan emin olun ve altyazı kaynağı olarak Otomatik Altyazıları seçin.

Bir video yüklerken kapalı altyazı eklemek için, videonuzu normal şekilde yükleyin ve Video Öğeleri sekmesine geldiğinizde, Altyazı Ekle’yi arayın ve bunu seçin.

Videonuz bir günden fazla süredir yayındaysa, YouTube muhtemelen ona altyazı eklemiştir. Bunları iyileştirmek için YouTube Stüdyosu’na gidin, sol menüden Altyazılar’ı seçin ve bir videoya tıklayın. Videonun zaten altyazıları varsa, Altyazılar sütununda Yayınlandı: Otomatik yazar. Bunun sağında Çoğalt ve Düzenle’ye tıklayın. YouTube’un oluşturduğu transkripti göreceksiniz, bu muhtemelen büyük harf kullanımı ve noktalama işaretleri içermez ve hatalar içerebilir. Gerekli değişiklikleri yapın ve ardından Yayınla’ya tıklayın.

Videonuz yayınlandığı anda altyazıların hazır olmasını istiyorsanız, bunu kendiniz yapmanız gerekecek. Videoyu izlerken elle yazabilir veya bir transkript oluşturmak için yazılım kullanabilirsiniz. Bu işlem için Otter.ai gibi bir AI hizmeti kullanabilirsiniz, bu size her ay 300 dakika ücretsiz konuşma-metne dönüştürme sağlar. Seçeneklere erişmek için YouTube Stüdyosu’na gidin, videonuzu yükleyin ve alanları her zamanki gibi doldurun, ancak Ayrıntılar altında Dil ve Altyazı Sertifikası’na gidin ve Video Dili altında videonuzun dilini seçin. Ardından Video Öğeleri sekmesine gidin, Altyazı Ekle’yi seçin ve Ekle’ye tıklayın. Transkriptinizi eklemek için Dosya Yükle’ye veya videoyu izlerken elle yazmak için Elle Yaz’ı seçebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Nintendo Switch’te Bluetooth Kulaklık Nasıl Kullanılır?